Rattery

Al goed over nagedacht of u ratjes als huisdier zou willen? Ik kan u een aantal reden geven waarom ratjes de leukste knaagdieren zijn die u kunt houden als huisdier: ze zijn erg lief, vinden het leuk om bij u te zitten en tamme ratten bijten niet. Ratten worden vaak vergeleken met kleine hondjes, omdat ze ontzettend slim en sociaal zijn houden ze van aandacht en kunnen ze zelfs van alles leren! Ik heb daar een blog 'Tamme ratten zijn leuk!' over geschreven.

 

Mijn vrouwelijke ratten vindt u bij: 'De vrouwen'

Mijn mannelijke ratten vindt u bij: 'De mannen'Vertrouwen

Door ratjes bij mij te kopen, ga ik er vanuit dat u zich bewust bent dat u levende dieren in huis haalt en dat u weet hoe u ze moet verzorgen. Hierover zal ik u ook informatie toesturen. 

 

Ik vertrouw erop dat, als u bij mij ratjes reserveert/koopt, u de onderstaande voorwaarden goed doorleest en mee akkoord gaat.

 

Man of vrouw?

Of u voor mannen of vrouwen kiest, moet u weten dat alle ratjes fantastisch zijn en dat ze allemaal een eigen karakter hebben ondanks hun geslacht. Maar in het algemeen zijn mannen luier en houden ze meer van bij je liggen en lekker kroelen. Ze worden ook groter en hebben wat stuggere haren. Vrouwen zijn vaak meer ondernemend en kunnen wat minder goed stil zitten. Daardoor willen de meeste vrouwen vaker mee doen met spelen en trainingen.

 Voorwaarden

Veel voorwaarden heb ik niet maar nummer 1 vind ik de allerbelangrijkste:

1. Zorg goed voor de ratjes zolang ze leven!

2. Ben bewust dat ratjes twee tot drie jaar oud kunnen worden en dat u ze al die tijd moet verzorgen.

3. Zorg dat u een goede kooi heeft met een leuke inrichting, die u vaker vervangt, met een goede bodembedekking voor de ratjes.

4. Ratjes leven in groepen, zorg dat de ratjes altijd met minimaal twee van hetzelfde geslacht gehuisvest worden.

5. Als de ratjes (erfelijke) problemen krijgen, geef dit dan door! Met deze informatie kan ik nog bewustere keuzes maken voor het fokken.

6. Als u vragen heeft of iets niet weet, vraag het!Kosten

De ratjes kosten €25,- per stuk als je voor de eerste keer ratten bij mij haalt, haal je daarna vaker ratten bij mij dan kosten ze €20,- per stuk.  Raten worden met minimaal twee tegelijk van hetzelfde geslacht verkocht, tenzij u kunt aantonen dat u al ratten van dezelfde leeftijd thuis heeft. 

 

Waarom zo "duur"?

Bij mij leven de ratjes als huisdieren. Dit houdt in dat ze in een leuke ingerichte kooi leven met onder andere klimmogelijkheden, verrijking en slaapplekken. Ik vervang de inrichting van de kooi wekelijks en zorg dat de inrichting verandert word. Ik speel dagelijks met de ratjes en ze krijgen goed basisvoer met gezonde extraatjes. Daarnaast krijgt u alle informatie om goed voor de ratjes te kunnen zorgen. Ik betrek reserveerders vanaf de dekking t/m dat de ratjes het huis verlaten, daarna ben ik bereikbaar voor voor vragen en vind ik het natuurlijk leuk om foto's te ontvangen!


Wat kunt u van mij verwachten?

- Ik zorg goed voor mijn eigen ratten.

- Ik probeer de beste combinaties te maken voor het leukste en beste resultaat.

- U kunt altijd bij mij terecht voor vragen via whatsapp of de mail.

- De ratten zijn handtam.

- De ratten zijn gewend aan mensen en aan huiselijke geluiden (onder andere stofzuiger en muziek).

- U krijgt zoveel mogelijk informatie om zo goed mogelijk voor de ratjes te zorgen.

- Als u de ratjes komt halen dan krijgt u een certificaat opgestuurd waar informatie over uw ratjes op staat.

- U krijgt een voedsellijst opgestuurd waarop staat wat de ratjes wel en niet mogen hebben.

- Wilt u meer informatie waarom ik mijn hobbyfokkerij 'rattery' noem, klik dan hier: 'Waarom 'rattery'?'


Stambomen

In principe hebben alle ratten van mij een stamboom. Zo kan ik goed zien welke ratten familie van elkaar zijn en welke ratten ik het beste aan elkaar kan koppelen. Zo kan ik ook bepalen of er rittens geboren worden met dumbo oren of gewone oren, maar zo kan ik ook bekijken welke genen ze voor kleuren hebben en welke kleuren de rittens zullen krijgen.

 

 

Stambomen maken is veel werk en daarom geef ik ze niet zomaar mee. Als rattenhouder krijgt u wel een certificaat, hier staan de geboortedatum, hoe de ratjes eruit zien en de vader en moeder op. 


Samenwerken en/of zelf ratten fokken?

Ik werk graag samen met andere die serieus met ratten fokken. Helaas heb ik in het verleden de fout gemaakt om fokratten mee te geven aan mensen die er later niet goed mee om gingen. Daardoor ben ik wat terughoudender geworden met iemand 'zomaar' fokratten en stambomen te geven. Maar uiteraard ben je welkom om te vertellen over je fok(doelen) en een praatje te maken! Mocht je een beginnende fokker zijn en alles willen weten van een rattery opstarten en de genetica? Ik heb een cursus gemaakt waar alles in staat wat je mag weten voordat je gaat beginnen met fokken. Laat het vooral weten als je geïntresseerd bent want ik vind het erg leuk om alles uit te leggen!